Tietoa tilaajalle

Maalaan muotokuvat valokuvista. Yhtä tiettyä valokuvaa ei tarvitse olla, vaan voin maalata muotokuvan useita valokuvia apuna käyttäen – tai minä voin ottaa valokuvat taulua varten.

Tästä voit myös lukea, millaiset oli Osuuskauppa Maakunnan muotokuvamaalauksen vaiheet, alun tilauksen teosta valmiiseen tauluun.

En suoraan kopioi valokuvaa, ellei niin nimenomaan haluta, vaan teen aina pieniä tai suuria taiteellisia muutoksia, yleensä henkilön taustalla näkyvään alueeseen, sillä taustalla saattaa näkyä jotakin, joka halutaan pois. 

.

Minkälaatuiset valokuvat käyvät muotokuvamaalauksiin ja -piirroksiin?

Muotokuvatauluun malliksi tarkoitetun valokuvan tulisi olla sellainen, että näen silmien yksityiskohdat tarkkaan, sillä silmissä piilee muotokuvan näköisyyden ja elävyyden salaisuus. Kaukaa otettu, pieni ja paperinen kymppivalokuva ei valitettavasti ole riittävä. Mutta esimerkiksi puhelimella napattu valokuva alkaa olla jo riittävä, sillä puhelinkameroiden kuvanlaatu on parantunut huomattavasti vuosien aikana. Puhelinkameralla otetusta kuvasta maalasin herra kersantin muotokuvan, jonka voit katsoa tästä.

.

Vas. Tapanilan VPK:n aktiivi, jonka kävin valokuvaamassa tätä muotokuvamaalausta varten kyseisen VPK:n talossa. Henkilön silmät ovat tässä erittäin tarkat ja eloisat.

Oik. Lahden Mieskuorolle piirtämässäni Vuoden veli -piirroksessa on myös tarkat silmät. Valokuvan tätä muotokuvapiirrosta varten otin itse. Huom! Valon suunnalla on myös muotokuvassa merkitystä, kuinka valo ja varjo tuovat esiin kasvojen muodot. Oikealta tulee päävalo ja vasemmalla on vaalea seinä, joka heijastaa valon kasvoille, jolloin varjo muodostuu kasvojen vasemmalle puolelle ja luo siten kasvoihin muodontuntua.

Minäkin voi ottaa valokuvan muotokuvataulua varten

Jos valokuvia muotokuvamaalausta tai -piirrosta varten ei ole, voin ottaa valokuvat itse. Olen ammatiltani myös valokuvaaja ja olen kuvannut paljon henkilökuvia, häitä ja hautajaisia sekä erilaisia yritys- tai perhejuhlia. Tästä voit tutustua valokuvaustöihini valokuvaaja-nettisivustollani.

Valokuvaaminen muotokuvataulua varten vie vajaan tunnin ja päätämme yhdessä mistä kuvasta muotokuva maalataan tai piirretään.

Kuvauspaikka valokuvaamista varten

Kuvauspaikka voidaan sopia tiettyyn miljööseen, mikäli muotokuvataulun taustaan halutaan joku tietty näkymä, joka on tärkeä ja merkityksellinen muotokuvataulun henkilölle, kun tehdään ns. miljöömuotokuva. Muotokuvan taustaksi voidaan maalata myös jokin näkymä jostakin toisesta valokuvasta.

Salpausselän Urheilulukion rehtorin muotokuva. Kävin valokuvaamassa rehtorin kyseisen koulun liikuntasalissa, joka päätettiin ottaa tauluun taustaksi mukaan.
Salpausselän Urheilulukion rehtorin muotokuva. Kävin valokuvaamassa rehtorin kyseisen koulun liikuntasalissa, joka päätettiin ottaa tauluun taustaksi mukaan, koska rehtori on valvonut usein liikuntasalissa pidettyjä ylioppilaskirjoituksia.

Muotokuvamallin tapaaminen ei välttämätöntä

Muotokuvataulun mallin tapaaminen ei ole välttämätöntä, mutta toivottavaa. Olen maalannut ja piirtänyt monia muotokuvia niin, että en ole koskaan tavannut mallia. Alla oleva julkkikset, joista olen piirtänyt lyijykynäpiirrokset, olen kuitenkin usein nähnyt TV:ssä, joten heidän piirteensä ovat sitä kautta tulleet tutuiksi. Jos taulun mallia ei ole mahdollista tavata, useiden lisäkuvien saaminen mallikuvan lisäksi on erittäin hyvä asia. Ja henkilön tuntevat ovat parhaita asiantuntijoita näköisyydessä, joten siksi vaihekuvien lähettäminen ja niiden kommentointi on tärkeä osa muotokuvan valmistumista.

.

Muotokuvan vaiheiden seuraaminen

Lähetän muotokuvan valmistumisvaiheista valokuvia tilaajalle kommentoitavaksi. Näin tilaaja saa mahdollisuuden tarkastella muotokuvaa työn eri vaiheissa ja tilaisuuden ehdottaa korjauksia. Mallin tunteva henkilö on paras asiantuntija näköisyyden arvioimisessa ja näin saan taulusta tilaajaa tyydyttävän taideteoksen.

Minulle on tärkeää, että muotokuvataulu vastaa tilaajan toiveita ja että hän on tyytyväinen tilaamaansa tauluun.

Taulun tarkoitus ja sijoituspaikka

Lahden Upseerikerho, Huollon huone. Sirpa Papinahon maalaamia muotokuvia Lahden Upseerikerholla on 18 kpl.

Kun saan muotokuvatiedustelun, kysyn usein taulun tarkoituksen, onko se lahjataulu mallille, kunnianosoitustaulu yrityksen seinälle vai jokin muu.

Jos muotokuvataulu tulee osaksi taidekokoelmaa, on tärkeää maalata se sellaisella tyylillä, että se sopii kokoelman muiden taulujen joukkoon ja väreiltään sijoituspaikkansa väreihin. Ohessa upseerien muotokuvakokoelma Lahden Upseerikerhon Huollon huoneessa. Taulut, joiden päällä ei ole tekstiä ovat maalaamiani.