Tietoa tilaajalle

Maalaan muotokuvat valokuvista. Yhtä tietyä valokuvaa ei tarvitse olla, vaan voin maalata muotokuvan useita valokuvia apuna käyttäen. En suoraan kopioi valokuvaa, ellei niin nimenomaan haluta, vaan teen aina pieniä tai suuria taiteellisia muutoksia, yleensä henkilön taustalla näkyvään alueeseen, sillä taustalla saattaa näkyä jotakin, joka halutaan pois.

Alkuperäinen mallivalokuva, josta maalasin alla olevan muotokuvan. Henkilön taustalla ei ole kuvassa merkitystä, ellei sitä nimenomaan haluta mukaan tauluun.
Alkuperäinen mallivalokuva, josta maalasin alla olevan muotokuvan.

Muotokuvamaalaus, luonnosmainen öljyvärimaalaus, naisesta, jolla espanjalaisviuhka.

Mallikuvien laatu muotokuvamaalauksiin ja -piirroksiin

Muotokuvatauluun malliksi tarkoitetun valokuvan tulisi olla sellainen, että näen silmien yksityiskohdat tarkkaan, sillä silmissä piilee muotokuvan näköisyyden ja elävyyden salaisuus.

Sopiva kuvarajaus ja -tarkkuus muotokuvan tekemiseen. Myös valon suunnalla on merkitystä muotokuvassa. Valokuvan tätä Lahden Mieskuoron Vuoden Veli -piirrosta (2005) varten otin itse.
Tässä Lahden Mieskuorolle piirtämässäni Vuoden veli -piirroksessa on tarkat silmät ja sopiva kuvarajaus A4-kokoiseen piirrokseen. Valokuvan tätä muotokuvapiirrosta varten otin itse. Valon suunnalla on myös muotokuvassa merkitystä, kuinka valo ja varjo tuovat esiin kasvojen muodot.

Vaikka muotokuvakuva tehdään rinta- tai puolivartalomuotokuvana, tarvitsen silti kasvoista aina riittävän tarkan lähikuvan.

Tapanilan VPK:n aktiivi, jonka kävin valokuvaamassa tätä muotokuvamaalausta varten kyseisen VPK:n talossa. Henkilön silmät ovat tässä erittäin tarkat ja eloisat.

Valokuvaaminen muotokuvataulua varten

Jos valokuvia muotokuvamaalausta tai -piirrosta varten ei ole, voin ottaa valokuvat itse. Olen ammatiltani myös valokuvaaja ja olen kuvannut paljon henkilökuvia sekä häitä ja hautajaisia että erilaisia yritys- tai perhejuhlia. Valokuvaaminen muotokuvataulua varten vie vajaan tunnin ja päätämme yhdessä mistä kuvasta muotokuva maalataan tai piirretään.

Kuvauspaikka voidaan myös sopia tiettyyn miljööseen, mikäli muotokuvataulun taustaan halutaan joku tietty näkymä eli tehdään ns. miljöömuotokuva. Muotokuvan taustaksi voidaan maalata myös jokin näkymä jostakin toisesta valokuvasta.

Salpausselän Urheilulukion rehtorin muotokuva. Kävin valokuvaamassa rehtorin kyseisen koulun liikuntasalissa, joka päätettiin ottaa tauluun taustaksi mukaan.
Salpausselän Urheilulukion rehtorin muotokuva. Kävin valokuvaamassa rehtorin kyseisen koulun liikuntasalissa, joka päätettiin ottaa tauluun taustaksi mukaan.

Muotokuvamallin tapaaminen ei välttämätöntä

Muotokuvataulun mallin tapaaminen ei ole välttämätöntä, mutta toivottavaa. Olen maalannut ja piirtänyt monia muotokuvia niin, että en ole koskaan tavannut mallia.

Luciano Pavarottia piirtämässä lyijykynällä.

Marilyn kahdesta valokuvasta piirretty muotokuva, lyijykynäpiirros

Näin syntyy muotokuvapiirros puuväreillä

Lähetän vaihekuvia aina sopivista vaiheista valmistumassa olevasta muotokuvasta tilaajalle kommentoitavaksi. Näin tilaaja saa mahdollisuuden tarkastella muotokuvaa työn eri vaiheissa ja tilaisuuden ehdottaa korjauksia. Mallin tunteva henkilö on paras asiantuntija näköisyyden arvioimisessa.

Minulle on tärkeää, että muotokuvataulu vastaa tilaajan toiveita ja että hän on tyytyväinen tilaamaansa tauluun.

Taulun tarkoitus ja sijoituspaikka

Lahden Upseerikerho, Huollon huone. Sirpa Papinahon maalaamia muotokuvia Lahden Upseerikerholla on 18 kpl.

Kun saan muotokuvatiedustelun, kysyn usein taulun tarkoituksen, onko se lahjataulu mallille, kunnianosoitustaulu yrityksen seinälle vai jokin muu.

Jos muotokuvataulu tulee osaksi taidekokoelmaa, on tärkeää maalata se sellaisella tyylillä, että se sopii kokoelman muiden taulujen joukkoon tai väreiltään sijoituspaikkansa väreihin.

Toinen muotokuvasivustoni:

http://www.saunalahti.fi/sipapin/

Valokuvaussivustoni:

https://sirpapapinaho.fi/