Taiteilijasta

Olen piirtänyt 3–4-vuotiaasta alkaen. Vanhempani toivat piirustuspaperia työpaikoiltaan ja kehuivat kovasti piirustuksiani. Kehuminen ja kannustaminen innostivat harjoittelemaan lisää.

Taiteilijan alkutaivalta Lahdessa.

Vasta 14-vuotiaana, 8:nnella luokalla koulussa (keskikoulussa) sain kuvaamataidon numeroksi 10, paras numero arvosteluasteikolla. Minulle oli tärkeää saada kymppi, koska äitini ja hänen äitinsä olivat hyviä piirtäjiä, mutta tärkeää se oli myös siksi, että sain arvion piirustustaidostani perheen ulkopuolisen henkilön antamana, ammattilaisen toteamana.

Ensimmäisen muotokuvan piirsin omasta rippikuvastani 16-vuotiaana. Se on hyvin vaatimaton piirros (alla). Halusin siinä kokeilla sopiiko minulle uudenlainen hiustyyli. Päätin silloin, että siitä alkaa muotokuvien sarja. Vuoden 2021 loppuun mennessä muotokuvia on kertynyt 350.

Sirpa Papinahon ensimmäinen muotokuvapiirros omata rippikuvasta, johon hän kokeili uutta hiusmallia
Ensimmäinen muotokuvapiirrokseni v. 1979.

Ryhdyin piirtämään muotokuvia lyijykynällä ystävilleni vain tekemisen riemusta. Minua kiehtoi haaste saada piirrettyä mallinsa näköinen muotokuva. Lisäksi minua ilahdutti nähdä taitoni kehittyminen, mutta myös piirroksen saajan ilahtuminen. Nämä ovat asioita, jotka ilahduttavat minua edelleen.

Viidessä vuodessa piirustustaidossa tapahtui paljon kehittymistä. Lyijykynäpiirros Clark Gablesta (alla) v. 1984. 

Clark Gable, muotokuvapiirros lyijykynällä
Marilyn kahdesta valokuvasta piirretty muotokuva, lyijykynäpiirros
Marilyn kahdesta valokuvasta yhdistellen. Tällaista kuvaa ei Marilynistä ole olemassa, sillä pikarikäsi hänen ensimmäisestä elokuvastaan ”Prinssi ja revyytyttö” ja kasvot, vartalo ja vaatetus hänen viimeiseksi jääneestä elokuvastaan ”Something got to give”. Taustan ja käden heittovarjon rinnalle suunnittelin Marilynin kasvoille osuvan valon mukaan.

Kilpailumenestys kannusti taiteilijan uralle

Osallistuin Lahden ammattikoulussa rakennuspiirtäjäksi opiskeluni aikana muotokuvataiteellani SAKU:n eli Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto ry:n kulttuurikilpailuun ja voitin koulun karsintakilpailun. Pääsin valtakunnalliseen kilpailuun, jossa maalaamani muotokuvamaalaus öljyvärein tuli kolmanneksi.

Itseoppinut taiteilija

Kuvataidetta olen opiskellut vain käymällä 1980-luvun puolivälistä 1990-luvun alkuvuosiin eri kansalaisopistoissa taidekursseilla, joista on ollut suuri hyöty maalaustekniikan oppimisen kannalta. 

Hevosen muotokuva lyijykynällä piirrettynä. Hevonen kesälaitumella Messilässä.

Ihailen kansallistaiteilijoitamme Albert Edelfeltiä, Akseli Gallen-Kallelaa ja Eero Järnefeltiä ym. ja olen tutkinut heidän teoksiaan ja käyttämäänsä maalaustekniikkaa. Suosikkejani ovat myös useat ulkomaiset taiteilijat, esimerkiksi Leonardo daVinci (Mona Lisoja olen maalannut 3 kpl) ja Richard Estes, joka maalaa kaupunkinäkymiä.

Mona Lisa -jäljennökseni vuodelta 1994

Kun aikaa olisi, maalaisin kaupunkinäkymiä enemmänkin. Vain yhden Lahti-taulun olen maalannut.

Näkymä Lahden Rautatienkadulta, öljyvärimaalaus
Lahden Rautatienkatu, öljyvärimaalaus, koko: 97×77 cm kehyksineen (2005)

Olen syntyjäni lahtelainen ja asunut aina Lahdessa, kunnes vuoden 2014 alussa muutin Vantaalle. Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni näissä Salpausselän harjumaisemissa. Muistan kun hyppyrimäet rakennettiin ja vanha puumäki purettiin.

Vaikka asun Vantaalla, käyn usein Lahdessa ostamassa taiteilijatarvikkeita sekä kehystyttämässä taulujani Simolan Taide ja Kehys -liikkeessä.

Yrityksen perustaminen vuonna 2000

Olin rakennuspiirtäjänä (arkkitehti- ja insinöörikuvat) ja tein yhteistyötä rakennusalan ammattilaisten kanssa kolmisenkymmentä vuotta. Sitten tein rohkean päätöksen ja päätin kokeilla kantavatko siipeni taiteilijana ja perustin oman yrityksen, koska muotokuvatiedusteluja ja muita työtarjouksia alkoi olla jo sen verran, että yrityksen perustaminen oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, jos halusi tehdä töitä, joita tarjottiin. Sain myös starttirahan ja se oli erittäin hyvä asia yrityksen käynnistymisen kannalta.

Sitten minulta tilattiin kaksi muotokuvamaalausta Hämeen Rykmenttiin, Huoltokoulutuskeskukseen ja Hämeen Ratsujääkäripataljoonaan, vuonna 1998, ja siitä alkoi muotokuvien sarja Lahden Upseerikerholle.

Ihanat naiset -värityskirja ja muita kuvitustöitä

Taiteilija, muotokuvamaalari Sirpa Papinahon tekemä Ihanat naiset -värityskirja, joka ilmestyi syyskuussa 2016.

Syksyllä 2016 julkaisin Ihanat naiset -värityskirjan. Osallistuin Helsingin kirjamessuille lokakuussa 2016, ja värityskirja sai messuilla suuren suosion, että osastollani joutui joskus jopa jonottamaan mahtuakseen värittämään värityspiirroksia, joita olin varannut värityskirjasta messuvieraille. Kirjaa saa ostaa kirjakaupoista kautta maan.

Presidenttianagrammit-kirja, jonka Sirpa Papinaho kuvitti. Kirjan kirjoitti Kari Vienola.

Sain myös kuvitettavakseni kolme mielenkiintoista ja hauskaa kirjaa: Presidenttianagrammit (2011), Palindromikirja (2012) ja Otson sadas nosto (2017). Ne ovat enontekiöläisen Kari Vienolan kirjoittamia.

Otson sadas nosto -kirja, jonka taiteilija Sirpa Papinaho kuvitti. Kirjan on kirjoittanut enontekiöläinen Kari Vienola.

Karikatyyrimäiset henkilökuvat olivat aluksi säntilliselle muotokuvamaalarille haasteellista, mutta oli erittäin mukavaa opetella piirtämään karikatyyrityylillä valokuvamaisten tarkkojen muotokuvamaalausten ja -piirrosten sijaan. Näköisyys piti pystyä hahmottamaan vähin keinoin ja piirroksiin piti poimia vain oleelliset ja tärkeimmät piirteet – sitä samaahan se muotokuvamaalaaminenkin on.

Valokuvaajana

Kuvataiteen lisäksi myös valokuvaan. Valokuvaussivustoni: sirpapapinaho.fi