Taiteilijasta

Olin innokas piirtäjä jo pikku lapsena. Myös äitini ja äitini äiti olivat hyviä piirtäjiä, joten uskoin, että minustakin tulee hyvä piirtäjä, etenkin kun minua kovasti kannustettiin piirtämään. Tässä taiteilijan alku 1960-luvulla lapsuuden kodin pihalla äidin kanssa.  

Olen syntyjäni lahtelainen ja asunut Lahdessa, kunnes vuoden 2014 alussa muutin Vantaalle. Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni näissä Salpausselän harjumaisemissa. Salpausselkä on minun ”selkärankani”.

Vaikka asun Vantaalla, käyn usein Lahdessa ostamassa taiteilijatarvikkeita sekä kehystyttämässä taulujani Simolan Taide ja Kehys -liikkeessä.

Tykkään asua Vantaalla. Täältä on hyvät liikenneyhteydet kaikkialle.

 

350 muotokuvaa tehtynä

Ensimmäisen muotokuvan piirsin omasta rippikuvastani 16-vuotiaana. Se on hyvin vaatimaton piirros (alla). Päätin silloin, että siitä alkaa muotokuvien sarja. Vuoden 2021 loppuun mennessä muotokuvia on kertynyt 350.

Sirpa Papinahon ensimmäinen muotokuvapiirros omata rippikuvasta, johon hän kokeili uutta hiusmallia
Ensimmäinen muotokuvapiirrokseni v. 1979.

Viidessä vuodessa kehittymistä piirustustaidossa tapahtui paljon. Lyijykynäpiirros Clark Gablesta (alla) v. 1984. 

Clark Gable, muotokuvapiirros lyijykynällä

Ryhdyin piirtämään muotokuvia lyijykynällä ystävilleni vain tekemisen riemusta. Minua kiehtoi haaste saada piirrettyä mallinsa näköinen muotokuva. Lisäksi minua ilahdutti nähdä taitoni kehittyminen, mutta myös piirroksen saajan ilahtuminen. Nämä ovat asioita, jotka ilahduttavat minua edelleen.

Marilyn kahdesta valokuvasta piirretty muotokuva, lyijykynäpiirros
Marilyn kahdesta valokuvasta yhdistellen. Tällaista kuvaa ei Marilynistä ole olemassa, sillä pikarikäsi hänen ensimmäisestä elokuvastaan ”Prinssi ja revyytyttö” ja kasvot, vartalo ja vaatetus hänen viimeiseksi jääneestä elokuvastaan ”Something got to give”. Taustan ja käden heittovarjon rinnalle suunnittelin Marilynin kasvoille osuvan valon mukaan.

Kilpailumenestys kannusti taiteilijan uralle

Osallistuin Lahden ammattikoulussa rakennuspiirtäjäksi opiskeluni aikana muotokuvataiteellani SAKU:n eli Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto ry:n kulttuurikilpailuun ja voitin koulun karsintakilpailun. Pääsin valtakunnalliseen kilpailuun, jossa maalaamani muotokuvamaalaus öljyvärein tuli kolmanneksi.

Kehujen ja kannustuksen saaminen lapsena valoi uskoa omiin kykyihin

 

Hevosen muotokuva lyijykynällä piirrettynä. Hevonen kesälaitumella Messilässä.

Olen piirtänyt 3–4-vuotiaasta alkaen. Vanhempani toivat piirustuspaperia työpaikoiltaan ja kehuivat kovasti piirustuksiani. Kehuminen ja kannustaminen innostivat harjoittelemaan lisää.

Vasta 14-vuotiaana, 8:nnella luokalla koulussa (keskikoulussa) sain kuvaamataidon numeroksi 10, paras numero arvosteluasteikolla. Minulle oli tärkeää saada kymppi, koska äitini ja hänen äitinsä olivat hyviä piirtäjiä, mutta tärkeää se oli myös siksi, että sain arvion piirustustaidostani perheen ulkopuolisen henkilön antamana, ammattilaisen toteamana.

Itseoppinut taiteilija

Mona Lisa -jäljennökseni vuodelta 1994

Kuvataidetta olen opiskellut vain käymällä 1980-luvun puolivälistä 1990-luvun alkuvuosiin eri kansalaisopistoissa taidekursseilla, joista on ollut suuri hyöty maalaustekniikan oppimisen kannalta. 

Ihailen kansallistaiteilijoitamme Albert Edelfeltiä, Akseli Gallen-Kallelaa ja Eero Järnefeltiä ym. ja olen tutkinut heidän teoksiaan ja käyttämäänsä maalaustekniikkaa. Suosikkejani ovat myös useat ulkomaiset taiteilijat, esimerkiksi Leonardo daVinci (Mona Lisoja olen maalannut 3 kpl) ja Richard Estes (kaupunkinäkymien maalari).

Näkymä Lahden Rautatienkadulta, öljyvärimaalaus
Lahden Rautatienkatu, öljyvärimaalaus, koko: 97×77 cm kehyksineen (2005)

Yrityksen perustaminen vuonna 2000

Olen koulutukseltani rakennuspiirtäjä. Olen tehnyt piirtäjän töitä joitakin vuosia (arkkitehti- ja insinöörikuvia) ja tehnyt yhteistyötä rakennusalan ammattilaisten kanssa kolmisenkymmentä vuotta. Kun työllistyminen rakennuspiirtäjänä oli vaikeaa, tein rohkean päätöksen ja päätin perustaa yrityksen, nimeltä GraFigure. 

Muotokuvatiedusteluja ja muita työtarjouksia alkoi olla jo sen verran, että yrityksen perustaminen oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, jos halusi tehdä töitä, joita tarjottiin. Sain starttirahan ja se oli erittäin hyvä asia yrityksen käynnistymisen kannalta.

Vuonna 1998 sain kaksi muotokuvaa maalattavaksi Hämeen Rykmentistä, Huoltokoulutuskeskuksesta ja Hämeen Ratsujääkäripataljoonasta ja siitä alkoi muotokuvien sarja Lahden Upseerikerholle.

Ihanat naiset -värityskirja

Taiteilija, muotokuvamaalari Sirpa Papinahon tekemä Ihanat naiset -värityskirja, joka ilmestyi syyskuussa 2016.

Syksyllä 2016 julkaisin Ihanat naiset -värityskirjan. Osallistuin Helsingin kirjamessuille lokakuussa 2016, ja värityskirja sai messuilla suuren suosion, että osastollani joutui joskus jopa jonottamaan mahtuakseen värittämään värityspiirroksia, joita olin varannut värityskirjasta messuvieraille. 

Kirjankuvitustöitä 

Presidenttianagrammit-kirja, jonka Sirpa Papinaho kuvitti. Kirjan kirjoitti Kari Vienola.

Olen kuvittanut kolme mielenkiintoista ja hauskaa, enontekiöläisen Kari Vienolan kirjoittamaa kirjaa: Otson sadas nosto (2017), Presidenttianagrammit (2011) ja Palindromikirja (2012).

Otson sadas nosto -kirja, jonka taiteilija Sirpa Papinaho kuvitti. Kirjan on kirjoittanut enontekiöläinen Kari Vienola.

Säntilliselle muotokuvamaalarille oli aluksi haasteellista, mutta erittäin innostavaa opetella piirtämään karikatyyrimäisiä muotokuvia valokuvamaisten tarkkojen muotokuvamaalausten ja -piirrosten sijaan. Näköisyys piti pystyä hahmottamaan vähin keinoin ja piirroksiin piti poimia vain oleelliset ja tärkeimmät piirteet – sitä samaahan se tarkempi muotokuvamaalaaminenkin on.

 

Alla linkki toiselle muotokuvasivustolleni, jossa myös nähtävillä taidenäyttelyt, joihin olen osallistunut, sekä lista julkisista muotokuvamaalauksistani ja -piirroksistani:

http://www.saunalahti.fi/sipapin/

Valokuvaussivustoni:

https://sirpapapinaho.fi/