Taiteilijasta

Taiteilijan alku 1960-luvulla lapsuuden kodin pihalla, Lahdessa, äidin kanssa. Olin innokas piirtäjä jo tuolloin. Myös äitini ja äitini äiti olivat hyviä piirtäjiä, joten uskoin, että minustakin tulee hyvä piirtäjä, etenkin kun minua kovasti kannustettiin piirtämään.

Olen siis syntyjäni lahtelainen ja asunut koko ajan Lahdessa, kunnes vuoden 2014 alussa muutin Vantaalle. Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni näissä Salpausselän harjumaisemissa.

Vuoden 2014 alussa muutin Vantaalle, mutta käyn edelleen usein Lahdessa  tekemässä patsaita ja ostamassa taiteilijatarvikkeita sekä kehystyttämässä taulujani Simolan Taide ja Kehys -liikkeessä.

Tykkään asua Vantaalla. Täältä on hyvät ja nopeat liikenneyhteydet sekä pääkaupunkiin että Lahteen ja kauemmas.

Tikkurilan asema talvella, illalla.

Yli 350 muotokuvaa tehtynä

Ensimmäisen muotokuvan piirsin omasta rippikuvastani 16-vuotiaana. Se on hyvin vaatimaton piirros (alla). Päätin silloin, että siitä alkaa muotokuvien sarja. Vuoteen 2018 mennessä muotokuvia on kertynyt yli 350.

Sirpa Papinahon ensimmäinen muotokuvapiirros omata rippikuvasta, johon hän kokeili uutta hiusmallia
Ensimmäinen muotokuvapiirrokseni v. 1979.

Lyijykynäpiirros Clark Gablesta (alla) v. 1984. Viisi vuotta väliä yllä olevaan, ensimmäiseen muotokuvapiirrokseen. Aika huikea kehitys, eikö vaan!

Clark Gable, muotokuvapiirros lyijykynällä

Elokuvatähdistä piirretyt muotokuvapiirrokset johtivat siihen, että ystävät alkoivat kysellä voisinko piirtää heillekin heidän ihailemiaan julkkisia tai muotokuvia heistä itsestään.

Ryhdyin piirtämään muotokuvia lyijykynällä ystävilleni vain tekemisen riemusta. Minua kiehtoi haaste saada piirrettyä mallinsa näköinen muotokuva. Minua ilahdutti nähdä taitoni kehittyminen, mutta myös piirroksen saajan ilahtuminen. Nämä ovat asioita, jotka ilahduttavat minua edelleen.

Marilyn kahdesta valokuvasta piirretty muotokuva, lyijykynäpiirros
Marilyn kahdesta valokuvasta yhdistellen. Piirros on ajalta, jolloin ei ollut vielä tietokoneita, eikä varsinkaan kuvankäsittelyohjelmia, että olisi saanut ns. valmiin mallikuvan, josta piirtää, joten jotta sain Marilynistä sellaisen muotokuvan kuin halusin, piti se kuvitella mielessään ja piirtää kuvitelman mukaan. Käden heittovarjo piti kokeilla ihan itse kohdevaloilla, kuinka varjo muodostuu tuossa asennossa ja tuollaisessa valaistuksessa. Tällaista kuvaa ei Marilynistä siis ole olemassa, sillä pikarikäsi hänen ensimmäisestä elokuvastaan ”Prinssi ja revyytyttö” ja kasvot, vartalo ja vaatetus hänen viimeiseksi jääneestä elokuvastaan ”Something got to give”. Taustan suunnittelin myös Marilyniin osuvaan valoon sopivaksi, että se korostaa häntä mahdollisimman hyvin.

Kilpailumenestyskin kannusti taiteilijan uralle

Osallistuin Lahden ammattikoulussa rakennuspiirtäjäksi opiskeluni aikana taiteellani SAKU:n eli Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto ry:n kulttuurikilpailuun ja voitin koulun karsintakilpailun. Pääsin valtakunnalliseen kilpailuun, jossa maalaamani muotokuvamaalaus öljyvärein tuli kolmanneksi.

Kehujen ja kannustuksen saaminen lapsena valoi uskoa omiin kykyihin

Muotokuvan luonnospiirros alkuvaiheessa. Lyijykynäpiirros.

Olen piirtänyt 3-4-vuotiaasta alkaen. Vanhempani toivat piirustuspaperia työpaikoiltaan ja kehuivat kovasti piirustuksiani. Kehuminen ja kannustaminen innostivat harjoittelemaan lisää.

Vasta 14-vuotiaana, 8:nnella luokalla koulussa (keskikoulussa) sain kuvaamataidon numeroksi 10, paras numero arvosteluasteikolla. Minulle oli tärkeää saada kymppi, koska äitini ja hänen äitinsä olivat hyviä piirtäjiä, mutta tärkeää se oli myös siksi, että sain arvion taidoistani perheen ulkopuolisen henkilön tekemänä ja ammattilaisen toteamana.

Itseoppinut taiteilija

Öljyvärejä ja siveltimiä taiteilijan paletin reunalla.Kuvataidetta olen opiskellut vain käymällä 1980-luvun puolivälistä 1990-luvun alkuvuosiin eri kansalaisopistoissa taidekursseilla, joista on ollut suuri hyöty öljyvärimaalauksen ja piirustuksen tekniikan oppimisen kannalta. Tyylillisesti olen kuitenkin pääasiassa itse oppinut ja olen yrittänyt ottaa oppia ihailemieni taiteilijoiden töistä.

Olen ihaillut aina kansallistaiteilijoitamme Albert Edelfeltiä, Akseli Gallen-Kallelaa ja Eero Järnefeltiä ym. ja tutkinut heidän teoksiaan ja käyttämäänsä tekniikkaa. Suosikkejani ovat myös useat ulkomaiset taiteilijat, esimerkiksi Leonardo daVinci, Richard Estes ja James Bama.

Mona Lisa -jäljennökseni vuodelta 1994
Mona Lisan olen maalannut peräti kolmesti.

Oman yrityksen perustaminen vuonna 2000

Tein rohkean päätöksen ja päätin syksyllä 2000 perustaa yrityksen nimeltä GraFigure, kun työllistyminen rakennuspiirtäjänä oli vaikeaa. Olen koulutukseltani muun muassa rakennuspiirtäjä ja toiminut piirtäjän ammatissa joitakin vuosia.

Muotokuvatiedusteluja ja muita työtarjouksia alkoi olla jo sen verran, että yrityksen perustaminen oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, jos halusi tehdä töitä, joita tarjottiin. Sain starttirahan ja se oli erittäin hyvä asia yrityksen käynnistymisen kannalta.

Vuonna 1998 sain kaksi muotokuvaa maalattavaksi Hämeen Rykmentistä, Huoltokoulutuskeskuksesta ja Hämeen Ratsujääkäripataljoonasta ja siitä alkoi muotokuvien sarja Lahden Upseerikerholle.

Ihanat naiset -värityskirja: naiskasvoja väritettäväksi aikuisille ja lapsille

Taiteilija, muotokuvamaalari Sirpa Papinahon tekemä Ihanat naiset -värityskirja, joka ilmestyi syyskuussa 2016.

Syksyllä 2016 julkaisin Ihanat naiset -värityskirjan, jonka kanssa osallistuin Helsingin kirjamessuille lokakuussa 2016. Värityskirja sai messuilla suuren suosion ja osastollani joutui joskus jopa jonottamaan mahtuakseen värittämään värityspiirroksia, joita olin varannut värityskirjasta messuvieraille. Katso Videoita-sivulta värityskirjan synnystä ja  videokuvaa kirjamessuosastoltani.

Hilpeitä kirjankuvitustöitä karikatyyrihahmoilla

Presidenttianagrammit-kirja, jonka Sirpa Papinaho kuvitti. Kirjan kirjoitti Kari Vienola.

Olen kuvittanut kolme mielenkiintoista ja hauskaa, enontekiöläisen Kari Vienolan kirjoittamaa kirjaa: Otson sadas nosto (2017), Presidenttianagrammit (2011) ja Palindromikirja (2012).

Otson sadas nosto -kirja, jonka taiteilija Sirpa Papinaho kuvitti. Kirjan on kirjoittanut enontekiöläinen Kari Vienola.

Säntilliselle muotokuvamaalarille oli aluksi haasteellista, mutta erittäin innostavaa opetella piirtämään karikatyyrimäisiä muotokuvia valokuvamaisten tarkkojen muotokuvamaalausten ja -piirrosten sijaan. Näköisyys piti pystyä hahmottamaan vähin keinoin ja piirroksiin piti poimia vain oleelliset ja tärkeimmät piirteet – sitä samaahan se tarkempi muotokuvamaalaaminenkin on.

Jotta saa näköisen muotokuvan, on osattava katsoa ja poimia henkilön persoonalliseen ulkonäköön vaikuttavat piirteet ja siirrettävä ne kankaalle tai piirrokseen paperille. Alla lähikuva Otson sadas nosto -kansikuvasta, jossa kaikki Suomen presidentit.

Kansikuva Otson sadas nosto -kirjasta. Palindromeja ja anagrammeja. Tekijä Kari Vienola ja kuvitus Sirpa Papinaho.

Alla linkki toiselle muotokuvasivustolleni, jossa myös nähtävillä taidenäyttelyt, joihin olen osallistunut, sekä lista julkisista muotokuvamaalauksistani ja -piirroksistani:

http://www.saunalahti.fi/sipapin/

Valokuvaussivustoni:

https://sirpapapinaho.fi/