Taiteilijasta

Olen syntyjäni lahtelainen ja asunut koko ajan Lahdessa, kunnes vuoden 2014 alussa muutin Vantaalle. Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni näissä Salpausselän maisemissa.

Hyppyrimaki, Lahti. Näkymä Lahden suurmäestä Lahden Urheilukeskukseen ja Radiomäelle.

Taiteilijan alku 1960-luvulla lapsuuden kodin pihalla, Lahdessa, äidin kanssa. Olin innokas piirtäjä jo tuolloin.

Käyn edelleen usein Lahdessa tapaamassa ystäviä, harrastamassa ja ostamassa taiteilijatarvikkeita sekä kehystyttämässä taulujani Simolan Taide ja Kehys -liikkeessä.

Tykkään asua Vantaalla. Aluksi asuin Tikkurilassa ja nyt Hiekkaharjussa. Täältä on hyvät ja nopeat liikenneyhteydet sekä pääkaupunkiin että Lahteen ja kauemmas.

Tikkurilan asema talvella, illalla.

Yli 350 muotokuvaa tehtynä

Ensimmäisen muotokuvan piirsin omasta rippikuvastani 16-vuotiaana. Se on hyvin vaatimaton piirros (alla). Päätin silloin, että siitä alkaa muotokuvien sarja. Vuoteen 2018 mennessä muotokuvia on kertynyt yli 350.

Sirpa Papinahon ensimmäinen muotokuvapiirros omata rippikuvasta, johon hän kokeili uutta hiusmallia
Sirpa Papinahon (silloin Ketolainen) ensimmäinen muotokuvapiirros v. 1979.

Lyijykynäpiirros Clark Gablesta (alla) v. 1984. Viisi vuotta väliä yllä olevaan, ensimmäiseen muotokuvapiirrokseen. Aika huikea kehitys!

Clark Gable, muotokuvapiirros lyijykynällä

Elokuvatähdistä piirretyt muotokuvapiirrokset johtivat siihen, että ystävät alkoivat kysellä voisinko piirtää heillekin heidän ihailemiaan julkkisia tai muotokuvia heistä itsestään.

Ryhdyin piirtämään muotokuvia lyijykynällä ystävilleni vain tekemisen riemusta. Minua kiehtoi haaste saada piirrettyä mallinsa näköinen muotokuva. Minua ilahdutti nähdä taitoni kehittyminen, mutta myös piirroksen saajan ilahtuminen. Nämä ovat asioita, jotka ilahduttavat edelleen.

Marilyn kahdesta valokuvasta piirretty muotokuva, lyijykynäpiirros
Marilyn kahdesta valokuvasta yhdistellen. Pikarikäsi hänen ensimmäisestä elokuvastaan ”Prinssi ja revyytyttö” ja muu osa hänen viimeiseksi jääneestä elokuvastaan ”Something got to give”. Käden heittovarjon ja taustan suunnittelin itse.

Kilpailumenestyskin kannusti. Osallistuin Lahden ammattikoulussa rakennuspiirtäjäksi opiskeluni aikana taiteellani SAKU:n eli Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto ry:n kulttuurikilpailuun ja voitin koulun karsintakilpailun. Pääsin valtakunnalliseen kilpailuun, jossa maalaamani muotokuvamaalaus öljyvärein tuli kolmanneksi.

 

Paljon piirtämistä ja kehua & kannustusta lapsena

Muotokuvan luonnospiirros alkuvaiheessa. Lyijykynäpiirros.

Olen piirtänyt 3-4-vuotiaasta alkaen. Vanhempani toivat piirustuspaperia työpaikoiltaan ja kehuivat kovasti piirustuksiani. Kehuminen ja kannustaminen innostivat harjoittelemaan lisää.

Vasta 14-vuotiaana, 8:nnella luokalla koulussa (keskikoulussa) sain kuvaamataidon numeroksi 10, paras numero arvosteluasteikolla. Minulle oli tärkeää saada kymppi, koska äitini ja hänen äitinsä olivat hyviä piirtäjiä. Tärkeää se oli myös siksi, että sain arvion taidoistani perheen ulkopuolisen henkilön tekemänä ja ammattilaisen toteamana.

 

Itseoppinut taiteilija

Öljyvärejä ja siveltimiä taiteilijan paletin reunalla.Kuvataidetta olen opiskellut vain käymällä 1980-luvun puolivälistä 1990-luvun alkuvuosiin eri kansalaisopistoissa taidekursseilla, joista on ollut suuri hyöty öljyvärimaalauksen ja piirustuksen tekniikan oppimisen kannalta. Tyylillisesti olen kuitenkin pääasiassa itse oppinut ja olen yrittänyt ottaa oppia ihailemieni taiteilijoiden töistä.

Öljyvärejä sekoitettuna paletilla.

Olen ihaillut aina kansallistaiteilijoitamme Albert Edelfeltiä, Akseli Gallen-Kallelaa ja Eero Järnefeltiä ym. ja tutkinut heidän teoksiaan ja käyttämäänsä tekniikkaa. Suosikkejani ovat myös useat ulkomaiset taiteilijat, esimerkiksi Leonardo daVinci, Richard Estes ja James Bama.

Mona Lisa -jäljennökseni vuodelta 1994
Mona Lisan olen maalannut peräti kolmesti.

Oman yrityksen perustaminen vuonna 2000

Tein rohkean päätöksen ja päätin syksyllä 2000 perustaa yrityksen nimeltä GraFigure, kun työllistyminen rakennuspiirtäjänä oli vaikeaa. Olen koulutukseltani muun muassa rakennuspiirtäjä ja toiminut siinä ammatissa joitakin vuosia. Muotokuvatiedusteluja ja muita työtarjouksia alkoi olla jo sen verran, että yrityksen perustaminen oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, jos halusi tehdä töitä, joita tarjottiin. Sain starttirahan ja se oli erittäin hyvä asia yrityksen käynnistymisen kannalta.

Taiteilija, muotokuvamaalari Sirpa Papinahon tekemä Ihanat naiset -värityskirja, joka ilmestyi syyskuussa 2016.

Teen muotokuvamaalauksia ja -piirroksia, valokuvausta (hääkuvauksia, henkilö- ja tuotekuvia ym.), toimittajan työtä (päätoimittaja Kulttuurilehti Elias), nettisivuja päivityksineen, videokuvausta ja -editointia, patsaita ym. Tartun myös mielelläni mielenkiintoisiin, uusiin työhaasteisiin ja kehitän itseäni koko ajan.

Syksyllä 2016 julkaisin Ihanat naiset -värityskirjan, jonka kanssa osallistuin Helsingin kirjamessuille lokakuussa 2016.

 

Kirjankuvitustöitä

Presidenttianagrammit-kirja, jonka Sirpa Papinaho kuvitti. Kirjan kirjoitti Kari Vienola.

Olen kuvittanut piirtämällä kolme mielenkiintoista ja hauskaa kirjaa: Otson sadas nosto (2017), Presidenttianagrammit (2011) ja Palindromikirja (2012).

Otson sadas nosto -kirja, jonka taiteilija Sirpa Papinaho kuvitti. Kirjan on kirjoittanut enontekiöläinen Kari Vienola.

Kirjojen kirjoittaja on Kari Vienola Enontekiöltä. Säntilliselle muotokuvamaalarille oli haasteellista, mutta erittäin innostavaa tehdä karikatyyrimuotokuvia julkisuuden henkilöistä, kun piirroksiin piti poimia vain oleelliset ja tärkeimmät piirteet. Ja nykyisin katselenkin aika paljon ihmisiä sillä silmällä, millaisen karikatyyrin henkilöstä voisi piirtää.

 

Toinen muotokuvasivustoni:

http://www.saunalahti.fi/sipapin/

Valokuvaussivustoni:

https://sirpapapinaho.fi/