Maalaukset

Öljyvärimuotokuvia tilauksesta

Hämeen sotilasläänin komentaja.

Yllä Hämeen sotilasläänin komentajan muotokuva (2005). Komentaja kävi luonani valokuvattavana muotokuvataulua varten.

Näköisyys ja elävyys mielestäni on ehdoton edellytys onnistuneelle muotokuvalle. Silmistään ihminen tunnistetaan ja siksi kiinnitän erityistä huomiota muotokuvataulussa silmiin. Haluan maalata myös muut yksityiskohdat tarkasti.

Huoltokoulun johtajan muotokuva (2006). Itse ottamastani valokuvasta maalattu.
Huoltokoulun johtajan muotokuva (2006). Muotokuva on itse ottamastani valokuvasta maalattu.

Lahden Upseerikerholla on 18 kpl maalaamiani muotokuvia: isossa juhlasalissa on 4 kpl Hämeen Rykmentin komentajan muotokuvaa, Ratsuväen perinnehuoneessa on 5 kpl Hämeen Ratsujääkäripataljoonan komentajan muotokuvaa ja Huollon perinnehuoneessa on 9 kpl Huoltokoulun/Huoltokoulutuskeskuksen johtajan muotokuvaa. Upseerikerho toimii edelleen ravintolana, vaikka Hämeen Rykmentti lakkautettiin v. 2014 lopussa. 

Hämeen Ratsujääkäripataljoonan komentajan muotokuva, öljyvärimaalaus.
Yllä Hämeen Ratsujääkäripataljoonan komentaja, joka kävi luonani valokuvattavana tätä muotokuvamaalausta varten.

Taustavärin valinta muotokuvatauluun – sininen vai jokin muu?

Muotokuvataulun taustan värin voi valita taulun sijoituspaikan mukaan. Upseerimuotokuvissa käytän mielelläni sinistä taustaväriä, koska sininen on mielestäni isänmaallinen väri. Lisäksi sininen kylmänä värinä painuu taustalle ja siten muotokuvatauluun saa paremmin syvyyttä, tilan tuntua, ja henkilö nousee kuvassa esiin. Taustan väri voi olla myös jokin muu väri, joka sopii taulun sijoituspaikkaan.

Pohjois-Suomen sotilasläänin komentan muotokuva (2014). Taulu on Oulun Upseerikerholla, jossa kävin valokuvaamassa komentajan muotokuvaa varten.

Yllä Pohjois-Suomen sotilasläänin komentajan muotokuva (2014), joka on Oulun Upseerikerhon Perinnesalissa. Samassa paikassa on myös toinen maalaamani muotokuva Pohjois-Suomen sotilasläänin komentajasta (2013). 

Alla muotokuvamaalaus yhteistilauksena kolmelta urheilujärjestöltä (Suomen Liikunta ja Urheilu, Suomen Ampumaurheiluliitto ja Suomen Ringetteliitto) aktiivisen järjestöhenkilönsä muistamiseksi (2002).

Kenraaliluutnantti, öljyväri.

Taulu itse otetusta valokuvasta?

Herra kersantin muotokuvan (alla) maalasin valokuvasta, jonka otti taulun tilaaja (eri henkilö kuin taulussa). Kun tilaaja itse ottaa valokuvan, toivon silmien olevan kuvassa tarkat, jotta näen kunnolla silmien yksityiskohdat ja muodot.

Herra kersantti maastopuvussa.

Muotokuvia myös naisista

Enimmäkseen olen maalannut muotokuvia miehistä, mutta sentään joitakin muotokuvia naisista olen maalannut.  

.

Taulun tyyli voi olla ns. taiteellisempi, luonnosmainen tunnelmakuva. Taulun taustaväri voi olla myös ihan vaalea tai jonkin muun värinen, jotta taulu sointuu yhteen sisustuksen väreihin.

Tai sitten muotokuva voi olla virallishenkisempi.

Alla muotokuvamaalaus 60-vuotislahjaksi taulun naiselle.

60-vuotislahja naiselle, öljyvärimaalaus.

Upseerimuotokuvia ympäri Suomen

Muotokuvamaalari, taiteilija Sirpa Papinahon Mannerheim-ristin ritarien kapt Paavo Kahlan ja maj Auvo Maunulan muotokuvamaalaukset paljastettiin 1.8.2008 Satakunnan Lennoston ruokalassa Ilmavoimien 90v.-päiväjuhlassa.

Satakunnan Lennostossa paljastettiin muotokuvat Mannerheim-ristin ritareista, kapt Paavo Kahlasta (vas.)  ja maj Auvo Maunulasta 1.8.2008 Ilmavoimien 90-vuotisjuhlan päiväjuhlassa. Taiteilija Sirpa Papinaho katsoo vielä kättensä aikaansaannoksia taulujen vierellä, kun tauluja peittävä kangas on poistettu.

Mannerheim-ristin ritarin muotokuvamaalaus
Mannerheim-ristin ritari muotokuvamaalaus

Muotokuvia yritysjohtajista

Upseerimuotokuvien lisäksi olen maalannut öljyvärimuotokuvia yritysjohtajista. Tässä pari esimerkkiä.

Muotokuvamaalaus öljyvärein yritysjohtajasta.

Yllä porvoolaiselle Eino Korhonen Oy:lle maalaamani muotokuvamaalaus. Kävin valokuvaamassa taulun henkilön Porvoossa ja yhdessä päätimme mistä valokuvasta muotokuva maalataan.

Öljyvärimuotokuva.

Yllä Kaslink Foods Oy :lle (Koria) maalaamani muotokuvamaalaus, jonka olen maalannut itse ottamastani valokuvasta. Valokuvaus tehtiin luonani Vantaalla.

Muotokuvia Lahden Mieskuorolle

Olen vuosittain piirtänyt Lahden Mieskuorolle Vuoden veli -piirrokset ja olen myös maalannut kuorolle kaksi kuoronjohtajan muotokuvaa. Tässä niistä toinen.

Muotokuvamaalaus Lahden Mieskuorolle Velihopeiden laulunjohtajasta (2009). Kädessä mallilla Sininen ja valkoinen -laulun nuotit, jotka halusin maalata melko tarkasti. Kävin valokuvaamassa taulun mallin Mieskuoron kuorohuoneistossa muotokuvaa varten.

Muotokuvamaalaus Lahden Mieskuorolle Velihopeiden laulunjohtajasta (2009). Kädessä mallilla Sininen ja valkoinen -laulun nuotit, jotka halusin maalata melko tarkasti. Kävin valokuvaamassa taulun mallin Mieskuoron kuorohuoneistossa muotokuvaa varten.

Tilaa muotokuvamaalaus ajoissa, noin kolmea kuukautta ennen määräpäivääsi, jotta saat taulun haluamaksesi päiväksi.

Öljyvärimuotokuvien maalaamiseen noin 3 kk/muotokuva, joten kannattaa olla ajoissa yhteydessä, jotta saat muotokuvan haluamanasi ajankohtana. Hyvä muotokuvamaalaus syntyy kiirehtimättä.