Muotokuvamaalauksia ja -piirroksia
Muotokuvamaalari, taiteilija Sirpa Papinaho
 

Tietoja taiteilijasta

Olen syntyjäni lahtelainen ja asunut lähes koko ikäni Lahdessa. Lapsuuteni ja nuoruuteni vietin Salpausselän harjumaisemissa. Vuoden 2014 alussa muutin Vantaalle.


Olen piirtänyt 4-vuotiaasta alkaen. Vanhempani toivat piirustuspaperia työpaikoiltaan ja kehuivat kovasti piirustuksiani. Kehuminen ja kannustaminen innostivat harjoittelemaan lisää.


Vasta 14-vuotiaana, 8:nnella luokalla koulussa (keskikoulussa) sain kuvaamataidon numeroksi 10, paras numero arvosteluasteikolla. Minulle oli tärkeää saada kymppi, koska äitini ja hänen äitinsä olivat hyviä piirtäjiä, mutta tärkeää se oli myös siksi, että sain arvion piirustustaidostani perheen ulkopuolisen henkilön antamana. 


Ensimmäinen muotokuvapiirros, lyijykynä


Ensimmäisen muotokuvan piirsin omasta rippikuvastani 16-vuotiaana. Se oli hyvin vaatimaton piirros. Halusin siinä kokeilla sopiiko minulle uudenlainen hiustyyli. Päätin silloin, että siitä alkaa muotokuvien sarja.


Aloin piirrellä elokuvatähtiä ja lähipiirini henkilöiden muotokuvia. 

  

Harjoittelu kannatti ja piirustustaidossa tapahtui harppaus.

Marilyn, lyijykynäpiirros.


Clark Gable, lyijykynäpiirros.Rakennuspiirtäjäksi opiskeluni aikana Lahden ammattikoulussa osallistuin muotokuvataiteellani SAKU:n eli Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto ry:n kulttuurikilpailuun ja voitin koulun karsintakilpailun. Pääsin valtakunnalliseen kilpailuun, jossa maalaamani muotokuvamaalaus öljyvärein tuli kolmanneksi. Se kannusti mukavasti. Opiskelin taidetta kymmenisen vuotta eri kansalaisopistojen taidekursseilla, joista on ollut suuri hyöty maalaustekniikan oppimisen kannalta. 


Öljyvärimaalaus Lahden Rautatienkadulta.


Työskentelin rakennuspiirtäjänä arkkitehti- ja insinööritoimistoissa sekä Upo Myymäläkaluste -yrityksessä piirtäjänä/tarjouslaskijana, mutta sitten taiteellinen kutsumus luovaan työhön alkoi houkutella yhä enemmän ja enemmän. Päädyin myös opiskelemaan lehti- ja radiotyötä, jonka jälkeen pääsin Hennalan varuskuntaan, Hämeen rykmentin videostudiolle töihin. Sen ansiosta sain maalattavakseni ensimmäiset upseerimuotokuvat Lahden Upseerikerholle – ja siitä se taiteilijan ura sitten oikein urkeni ja perustin oman yrityksen. 


Lahden Upseerikerho, Huollon perinnehuone, muotokuvakokoelma.

Huollon perinnehuoneen muotokuvakokoelmaa Lahden Upseerikerholla. Taulut, joiden päällä ei ole tekstiä, ovat maalaamiani.


Perustin yrityksen, toiminimi GraFiguren, elokuussa 2000. Muotokuvamaalaus on vain yksi osa töistäni, jota teen. Vuosien aikana olen maalannut monia upseerimuotokuvia. Lahden Upseerikerholla on kahdeksantoista maalaamaani muotokuvaa, Oulun Upseerikerholla kaksi ja Satakunnan Lennoston ruokalassa myös kaksi. Tammikuuhun 2023 mennessä monenlaisia muotokuvia on kertynyt kaikkiaan 353. Kuvataiteen lisäksi teen yrityksessäni valokuvauskeikkoja ja olen myös päätoimittaja Kulttuurilehti Eliaksessa.