Muotokuvia, maalauksia ja -piirroksia
Muotokuvamaalari, taiteilija Sirpa Papinaho
 

Tietoja taiteilijasta

Olen piirtänyt 4-vuotiaasta alkaen. Vanhempani toivat piirustuspaperia työpaikoiltaan ja kehuivat kovasti piirustuksiani. Kehuminen ja kannustaminen innostivat harjoittelemaan lisää.


Vasta 14-vuotiaana, 8:nnella luokalla koulussa (keskikoulussa) sain kuvaamataidon numeroksi 10, paras numero arvosteluasteikolla. Minulle oli tärkeää saada kymppi, koska äitini ja hänen äitinsä olivat hyviä piirtäjiä, mutta tärkeää se oli myös siksi, että sain arvion piirustustaidostani perheen ulkopuolisen henkilön antamana. 


Ensimmäinen muotokuvapiirros, lyijykynä


Ensimmäisen muotokuvan piirsin omasta rippikuvastani 16-vuotiaana. Se oli hyvin vaatimaton piirros. Halusin siinä kokeilla sopiiko minulle uudenlainen hiustyyli. Päätin silloin, että siitä alkaa muotokuvien sarja.


Aloin piirrellä elokuvatähtiä ja lähipiirini henkilöiden muotokuvia. 

  

Harjoittelu kannatti ja piirustustaidossa tapahtui harppaus.

Marilyn, lyijykynäpiirros.


Clark Gable, lyijykynäpiirros.Rakennuspiirtäjäksi opiskeluni aikana Lahden ammattikoulussa osallistuin muotokuvataiteellani SAKU:n eli Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto ry:n kulttuurikilpailuun ja voitin koulun karsintakilpailun. Pääsin valtakunnalliseen kilpailuun, jossa maalaamani muotokuvamaalaus öljyvärein tuli kolmanneksi. Se kannusti mukavasti. Opiskelin taidetta kymmenisen vuotta eri kansalaisopistojen taidekursseilla, joista on ollut suuri hyöty maalaustekniikan oppimisen kannalta. 


Öljyvärimaalaus Lahden Rautatienkadulta.


Työskentelin rakennuspiirtäjänä arkkitehti- ja insinööritoimistoissa sekä Upo Myymäläkaluste -yrityksessä piirtäjänä/tarjouslaskijana, mutta sitten taiteellinen kutsumus alkoi houkutella yhä enemmän. Menin myös opiskelemaan lehti- ja radiotyötä, jonka jälkeen pääsin Hennalan varuskuntaan, Hämeen Rykmentin videostudiolle töihin. Kirjoitin siellä Hennalan varuskunnan historiavideon käsikirjoituksen. 


Hennalaan pääsyn ansiosta sain maalattavakseni ensimmäiset upseerimuotokuvat Lahden Upseerikerholle – ja siitä se taiteilijan ura sitten oikein urkeni. Perustin melko pian ensimmäisten komentajamuotokuvien jälkeen elokuussa 2000 oman yrityksen, nimeltään Grafigure. Nimi on yhdistelmä sanoista graafinen ja figuuri – teenhän figuratiivista eli esittävää taidetta, jossa määritelmän mukaan on usein ihmishahmoja.


Lahden Upseerikerho, Huollon perinnehuone, muotokuvakokoelma.

Huollon perinnehuoneen muotokuvakokoelmaa Lahden Upseerikerholla. Taulut, joiden päällä ei ole tekstiä, ovat maalaamiani. Lahden Upseerikerholla on kahdeksantoista maalaamaani muotokuvaa, Oulun Upseerikerholla kaksi ja Satakunnan Lennoston ruokalassa myös kaksi. Muotokuvia olen maalannut tai piirtänyt kaikkiaan vähän yli 350.


Muotokuvamaalaus on vain yksi osa töistäni, jota teen. 


Kuvataiteen lisäksi teen valokuvauskeikkoja. Olen ollut myös päätoimittajana Kulttuurilehti Eliaksessa v. 2016–2023 sekä 2000-luvun alkupuolella Liikkuva Päijät-Häme -lehdessä. Valokuvaus ja kirjoittaminen, tiedonvälitys ovat myös lähellä sydäntäni.