Muotokuvamaalari
Taiteilija Sirpa Papinaho
 

Taiteilijan kuulumisia

Jos haluat muotokuvataulun, ole ajoissa yhteydessä – mielellään vähintään 3 kuukautta ennen –, jotta saat taulun haluamanasi ajankohtana. 


Viime vuonna (2023) maalasin muun muassa yhden upseerimuotokuvan Helsinkiin, yhden professorin muotokuvan Ouluun, ja tammikuun alussa 2024 luovutin joulukuussa 2023 valmistuneen ison taulun, jossa oli pariskunta suomalaisessa merenrantamaisemassa; henkilöt maalasin yhdestä kuvasta ja maiseman, jossa pariskunta on, useista kuvista.


Alla kerron hiukan joistakin tauluistani ja kuulumisistani.


Muotokuva Tampereen yliopistolliseen sairaalaan 2022

Sain elokuussa 2022 tiedustelun Tays:sta muotokuvan maalaamisesta. Urologian professori siirtyy vuoden 2022 lopussa eläkkeelle ja hänen eläköitymistään halutaan muistaa muotokuvamaalauksella. Onnistuisiko maalaaminen niin, että taulu olisi valmis joulukuussa luovutettavaksi? Olin juuri saanut kaksi muotokuvamaalausta tehtyä, joten aikataulullisesti maalaaminen onnistuisi hyvin. Pyysin saada kuvia aikaisemmista maalauksista ja niiden kokotietoja, jotta maalaamani taulu sopisi niiden joukkoon. Tämän taulun kooksi päätettiin 74x90 cm ilman kehyksiä. Tays:n muotokuvakokoelma oli varsin monipuolinen ja näyttävä: taitavasti maalattuja, hyvän näköisiä ja kookkaita muotokuvamaalauksia täynnä. Tuntui hyvin kunniakkaalta päästä maalauksellani sellaiseen muotokuvakokoelmaan mukaan.


Kävin Tampereella valokuvaamassa professorin ja kuvasin hänet hänen työhuoneessaan. Aikaa kuvaamiseen meni noin tunti. Päädyimme siihen, että hän istuu työpöytänsä ääressä – sellaisen näkymän professoria, ylilääkäriä tapaamaan tuleva kohtaa. Hänen erikoisalansa saatiin mukaan muotokuvaan hyvin, kun otettiin pöydälle siitä kertova kirja, Urodynamic and Reconstructive Surgery of the Lower Urinary Track.


Tein ensin luonnospiirroksen tulevan taulun kokoisena lyijykynäpiirroksena, aika suurpiirteisenä, ja kun se oli hyväksytty, aloitin maalaamisen. Lähetin sähköpostilla vaihekuvia maalauksen etenemisestä ja tilaaja sekä malli saivat kommentoida, tehdä korjaus- ja parannusehdotuksia maalaukseen ja otin ne tietenkin huomioon. Maalatessa myös hiukan järjestelin pöydän tavaroita taulussa, asettelin papereita ja laitoin pöydällä olevat leimasimet sopivaan kohtaan maalauksessa.


Kun taulu oli valmis, hyväksytty ja vietävissä kehystettäväksi, vein sen lahtelaiseen Simolan Taide ja Kehys -liikkeeseen, jossa kaikki tauluni kehystän ja josta kaikki taiteilijatarvikkeeni ostan.  Kehystäjä valitsi muutaman kehysvaihtoehdon ja lähetin taulun tilaajalle valokuvat kehysvaihtoehdoista sähköpostilla. Alla yksi valokuva kehysvaihtoehdoista. Kehystäjä tarjoaa yleensä 4–6 kehystä, joista valita.

 


Taulu ehti hyvin joulukuun alkuun 2022, koska oltiin hyvissä ajoin liikkeellä, otettiin yhteyttä elokuussa. Muotokuvan maalaamiseen varaan aikaa mielelläni 3 kuukautta, mutta tarvittaessa taulu syntyy nopeamminkin, jopa kuukaudessa, jos vaan muu työtilanteeni sen sallii.


Muotokuva Tapanilan VPK:n päälliköstä 2022

Kesäkuussa 2022 sain vanhalta asiakkaaltani, Tapanilan VPK:lta tiedustelun muotokuvamaalauksesta. Tarvittaisiin muotokuva VPK:n päälliköstä. Olin noin 10 vuotta sitten maalannut heidän edellisestä päälliköstään aika kookkaan (52x75 cm) muotokuvan ja kaksi pienempää (30x40 cm) muotokuvaa kahdesta VPK:n aktiivisesta jäsenestä. 

Tapanilan VPK:n päällikön muotokuva, öljyvärimaalaus. Öljyvärimaalaus, koko: 52x75 cm. Tapanilan VPK:n päällikkö, Helsinki.


Sain eri vuosilta useita valokuvia päälliköstä, joiden perusteella tulisi maalata muotokuva. Valmista 'mallikuvaa', poseerauskuvaa ei ollut, missä hän olisi ollut juuri tässä asennossa, jossa nyt maalauksessa on. Lisäksi ei ollut yhtään kuvaa, jossa hänellä olisi ollut tämä päällikön univormu päällään ja lakki päässään.


Niinpä etsin netistä paljon kuvia eri VPK-päälliköistä univormuissaan, keillä vartalon mittasuhteet ovat suunnilleen samaa luokkaa kuin Tapanilan VPK:n päälliköllä ja vartalo sellaisessa asennossa, joka passaisi lukuisista kasvokuvista valitsemaani kasvokuvaan. Piirsin tulevan taulun kokoisen (52x75 cm) luonnoksen lyijykynällä ja lähetin sen sähköpostilla tilaajalle kommentoitavaksi. Kasvojen ilme pitikin vaihtaa nauravaksi, sillä sellaisena päällikkö yleisesti tunnettiin. Kun luonnospiirros oli hyväksytty, pääsin maalaamaan.


Aikaisempi muotokuva, jonka olin maalannut VPK:lle, oli hyvänä mallinani. Päätin maalata samanlaisen taustan, joka oli vaalea ja hiukan vihertävä, jotta taulut sopivat hyvin rinnakkain juhlasaliin. Lakin malliakin katsoin aikaisemmasta päällikön muotokuvasta (alla). 


Tapanilan VPK:n päällikön Rolf Nymanin muotokuva, öljyvärimaalaus, Rajattu näkymä Tapanilan VPK:n päällikön Rolf Nymanin muotokuvataulusta. Öljyvärimaalaus, koko 52x75 cm.


Sain myös mallikuvia univormun olkapoleteista. Kuulin myös, että VPK:n päällikölle on myönnetty HELPEn eli Helsingin Pelastusliiton kultainen ansiomerkki, eritysiansioristi, joten sellainen olisi myös hyvä saada muotokuvatauluun mukaan. Etsin netistä kultaisesta ansiorististä kuvia ja maalasin sellaisen univormun rintamukseen. Lähetin maalauksesta vaihekuvia kommentoitavaksi tilaajalle ja kun maalaus oli valmis, se kehystettiin Lahdessa Simolan Taide ja Kehys -liikkeessä. Taulu oli valmis silloin kuin oli toivottu, elokuun alussa. 


Seuraavalla videolla näet kuinka VPK:n päällikön muotokuva valmistuu öljyväreillä maalaten. 

(Jos viedoe ei näy, siirrä Ulkoinen sisältö -ilmoituksessa Kolmannen osapuolen sisältö -painike oikealla, jos et evästeilmoituksessa hyväksynyt sitä.)